Att bo på internat

Internatet är en viktig del av folkhögskolelivet. Det finns distanskurser för dig som vill läsa en kurs för kursens skull, men om du vill ha upplevelsen rekommenderas du att bo på internatet. Det ger än nära sammanhållning som spiller över på studieresultaten. På kvällarna har du alltid någon att diskutera skoldagen med, att få hjälp av eller att bolla idéer för ditt nästa projekt med. Många som har bott på internat menar att utan det boendet är folkhögskolan inte alls samma sak.

Eftersom grupperna är så små blir internatet också personligt. I ett studentområde kan det bo hundratals studenter. Internatet kanske har 40 platser, och du har åtta personer i gruppen du studerar tillsammans med. Det är helt annorlunda än andra skolformer som grundskola, gymnasium och högskola. Förmodligen är det en av de största anledningarna till att folkhögskoleåren i de allra flesta fall minns med glädje som en av de bästa perioderna i livet.

På kvällarna och helgerna anordnas också många aktiviteter på de flesta folkhögskolor. Eftersom deet inte är ovanligt med teater, dans- och musikutbildning är det aldrig långt till närmsta kulturella upplevelse. Många folkhögskolor ligger i vackra omgivningar som uppmuntrar till aktiviteter utomhus. Säkerligen har du något att hitta på även de kvällar när inget är officiellt planerat eftersom de intima boendeförhållandena uppmuntrar till spontana sammankomster.

Om du är lite tveksam till att bo på internat kan du alltid besöka folkhögskolans öppna dagar inför ansökan. Då får du en känsla av hur boendet kan vara. Det bästa är nog att prata med några som bor där för närvarande om hur det är. Även om du inte varit sugen på att bo i kollektiv, ge det en chans och åk dit med ett öppet sinne. Folkhögskolan handlar trots allt om att utvecklas som person och lära sig nya saker. Den sociala träningen som internatet ger kan vara guld värd i ditt framtida arbete.

(Visited 2 450 times, 1 visits today)

Leave a Reply

*