Det bästa med att läsa på folkhögskola

Det finns många bra saker med att läsa på folkhögskola. Några av sakerna som de flesta är överens om är sammanhållningen, pedagogiken och individfokuset. Eftersom undervisningen handlar om att lära av varandra och att samarbeta mycket kommer de som studerar i samma grupper ofta varandra nära. Eftersom många väljer att bo på internat under skoltiden så fördjupas den närheten ytterligare.

Dessutom anordnas med jämna mellanrum aktiviteter där de som bor på skolan kan umgås och ha roligt tillsammans. Det kan vara en enkel brännbollsturnering, det viktiga är att ha roligt och umgås. Du som väljer att läsa på folkhögskola kommer säkert att hitta vänner för livet där. Eftersom många folkhögskolor ligger utanför storstäderna är det lätt att hitta utomhusområden att använda sig av. Det skulle inte vara förvånande om många har gjort snöänglar en kall vinter i folkhögskolans områden. Eftersom folkhögskolor även erbjuder sommarkurser kan din sommar kombinera naturupplevelser med att lära dig något du verkligen är intresserad av.

Pedagogiken går som nämnts ut mycket på att lära av varandra. Eftersom det inte finns någon betygshets kan undervisningen helt fokusera på den kunskap som gruppen behöver. Studieintyget visar på hur väl du har lyckats med dina studier, men på ett betydligt mer utförligt sätt en en enkel bokstav eller siffra. Samtalet står i fokus. Det finns mycket som pekar på att just dialog spelar en stor roll för inlärandet. Du kan själv prova följande enkla experiment med dina vänner. Gör ett faktaprov på en text. Dela ut den i tre grupper. Första gruppen får bara läsa, andra läsa och skriva, och tredje ska diskutera texten. Låt alla göra provet i slutet av dagen. Vem tror du gör bäst ifrån sig?

På en folkhögskola står du i centrum. Nya kunskaper ska bygga på och knytas ihop med det du redan kan. Det är ett mycket mer effektivt sätt att lära och ger också en helt annan känsla. Det blir roligt och givande att studera. Och när du lyckas väl kan du fira utomhus tillsammans med dina skolkompisar en vacker kväll.

(Visited 2 439 times, 1 visits today)

Leave a Reply

*