Exempel på folkhögskolekurser

Det finns ett myller av olika folkhögskolekurser. Här kommer tre exempel för att du ska få en bättre uppfattning om bredden på dem. Eftersom varje folkhögskola själv väljer profil och innehåll förnyas innehållet ofta.

Det finns gott om estetiska kurser och hantverkskurser att välja på. Glimåkra folkhögskola erbjuder till exempel ett år med bild, keramik och textil genom kursen Hantverk och skapande.

 

Här får du möjligheten att prova på till exempel collografi, bildvävning och att sy kläder i en liten grupp på åtta personer. För den med tidigare erfarenheter genom Konsthantverkslinjen på Glimåkra finns möjligheten att fördjupa sig genom att skapa sin egen kurs inom något av alla de alternativ som finns inom Hantverk och skapande.

Det visar på det individfokus som finns på folkhögskolan.För dig som vill resa finns kurser som Global rättvisa med spanska på Sörängens folkhögskola. Det är bra om du kan en del spanska redan innan du börjar eftersom du kommer att befinna dig på praktik i Sydamerika under året. Tolv personer får chansen att utforska teman som globalisering, rättvisa, solidaritet och demokrati. Just den här kursen kräver att du klarat av gymnasiet. Däremot söker du inte på dina betyg utan genom en intervju, där det är bra att ha med sig tidigare engagemang i de frågorna som kursen handlar om. Detta visar på folkhögskolans fokus på kunskaper och individens engagemang snarare än bokstäver och tidigare studieresultat.

Ett tredje exempel på en mer yrkesinriktad kurs är Fjäll & Friluftsliv på Åredalens folkhögskola. En del folkhögskolekurser kan innehålla moment där det är möjligt att bli högskolebehörig. Den här ser till att deltagaren lär sig i enlighet med Fjällsäkerhetsrådets norm för fjälledare. Under kursen får du också träffa personer som senare kan bli din arbetsgivare när du arbetar som någon typ av ledare i fjällmiljön.

Som du märker finns folkhögskolekurser med olika förkunskapskrav, kurser med vitt skilt innehåll och olika möjligheter efter att du har slutfört kursen. Det är helt enkelt bara att kasta dig in tillsammans med de nya vänner du kommer träffa i de små grupperna skolan erbjuder.

(Visited 2 467 times, 1 visits today)

Leave a Reply

*